lauantai 30. joulukuuta 2017

Puhtaus on puoli ruokaa

Ennen täällä Keski-Euroopassa maatalossa alakerrassa tai sivussa oli navetta, jonka eläimet lämmittivat asuintaloa. Minun keskiaikaisessa talossanikin on kuulema alhaalla ollut eläimet ja ylhäällä on asuttu. Kun alakerran remontti tehtiin vuonna 2000 suljettiin eläinten heinäluukku katon reunasta.

Tässä kuva saksalaisesta maatalo nukketalostani, jossa vasemmalla puolella on asunto ja oikealla puolella on navetta.
















"Saunassa tärkeintä oli vihtominen", luin vanhasta Museoyhdistyksen kirjasta. Ja yle.fi jutussa alla puhutaan vain löylyjen ottamisesta, pesemisestä eli tärkeimmästä asiasta täytyy muistuttaa kansaa. Hygienia oli aika tuntematonta.

Yle.fi:ssä on hyvä juttu Aunuksen lastensairaalasta kuvineen ja teksteineen:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/07/10/ensimmainen-kesa-aunuksen-lastensairaalassa-1942-katso-koskettavat-kuvat

 Lapsia kylvetetään kodin saunassa. Aunukselaisharjoittelijat pesevät, lauteilla odottavat vuoroaan muut lapset Kuva: Kim Borg, SA-kuva

"Suomalaiset harmittelivat karjalaiskotien heikkoa hygieniaa, perheet asuivat eläimineen usein samassa rakennuksessa. Lastensairaalassa pikku potilaat laitettiinkin heti saunaan pesulle.

Tässä kohdassa on hyvä muistuttaa, että suomalaistenkaan puhtaus ei aina ollut sodan aikana kovinkaan kummoista. Sota-ajan lehdet muistuttivatkin, että saunassa tulisi löylynoton lisäksi myös käyttää vettä peseytymiseen."


Yle.fi jutussa puhutaan myös lasten aurinkokylvyistä. Päivänvalo ja aurinko ovat korvaamattomia. Siitä tulee mieleen moni-ikkunamuoti rikkaiden taloissa ennen 1900-lukua varsinkin. Moni-ikkunaiset komeat kaupunkitalot olivat rikkauden merkki. Sellaisia näkee suurissa kaupungeissa. Ne olivat myös verollisia. Joten toiset sulkivat ikkunoitaan myöhemmin välttyäkseen veroilta. Ranskassa kaikki ulkoaukot, myös ovet olivat verollisia. Kun rikkaat vuokrasivat köyhille asunnon, he sulkivat ikkunan(t) verojen välttämiseksi. Joten köyhä perhe asusti sitten ilman päivänvaloa ja lapset sairastuivat. Valo ja valoisuuskin on tärkeää terveydelle yleensä ja mielenterveydelle. Aurinko saa aikaan ihmeitä. Valo on hoitoa.

Vanha sanonta "Puhtaus on puoli ruokaa" on ollut alkua hygienian tärkeyden ymmärtämiseen ja toteuttamiseen. Kuinka paljon ihmisiä on kuollut juuri sen tietämättömyyden takia! Puhdas vesikään ei ole itsestäänselvyys edes nykyään joka paikassa maailmassa.